het team

Shari


Zoals vele meisjes ben ik beginnen paardrijden op de manege. Toch is er een groot verschil. Ik was geen zes of acht tijdens mijn eerste rijlessen, wel al zestien. Een klein beetje later dan de meeste paardenmeisjes dus...

Enkele maanden later besloten we een eigen paard te kopen. Ja, je leest het goed. Enkele maanden. Het is dan ook geen verrassing dat dit niet echt een succes was. Een merrie die geen vertrouwen had in de wereld en een beginner samen? Recipe for disaster...


Oke, zo erg was het niet. Maar Pepita maakte me wel heel snel duidelijk dat de 'manegemanier' het niet ging doen voor haar. Gelukkig hadden we iemand op de manege die grondwerklessen gaf en zo ging de bal aan het rollen. 

We begonnen met natural horsemanship. Ik nam les, zocht informatie op, las boeken ... 

Plots kwam ik via een vriend in contact met het boek grondwerk van Inge Teblick. Grondwerk, maar dan op een hele andere manier aangepakt: met clickertraining.


In de jaren die volgden werd clickertraining steeds een belangrijkere tool in mijn training. Van enkel af en toe bij kunstjes, naar basisoefeningen en ondertussen gebruiken we deze manier van werken zelfs in het zadel. 


Een weg die ik uiteraard niet alleen heb afgelegd! Doorheen de jaren heb ik les gevolgd in verschillende disciplines bij verschillende instructeurs. Van losse lessen tot trainingsweken tot jaaropleidingingen. De meeste opleidingen stonden in het teken van mijn eigen kennis en vaardigheden verbeteren, maar ik heb ook de instructeursopleiding bij Sylvie Broos gevolgd om jullie nog beter te kunnen begeleiden en mijn kennis te kunnen doorgeven.Natuurlijk ben ik niet enkel paardenliefhebster. In het dagelijkse leven sta ik niet enkel in de piste (of wei natuurlijk), maar ook voor de klas. In februari 2018 ben ik afgestudeerd als leerkracht lagere school. Waar ik heel veel didactische inzichten heb opgedaan die ook terugkomen in mijn paardrijlessen!

cursussen


  • leervakantie - Two Lazy Seven Ranch (2015 en 2016)
  • leervakantie - Joke Spaas (2017)
  • Aromatherapie voor paarden - Klaartje Van Steen (2017)
  • EHBO - Rode kruis (2017)
  • helper - rode kruis (2017)opleidingen


  • jaaropleiding ethologie - Two Lazy Seven Ranch (2016 - 2017)
  • jaaropleiding - Sylvie Broos (2017 - 2018)
  • EHBO - Rode kruis (2017)
  • helper - rode kruis (2017)
  • Instructeursopleiding - Sylvie Broos (2018)Pepita 


Pepita is een draversmerrie van 23 jaar oud ondertussen. Dat klinkt misschien alsof ze al wat ouder is, maar pit heeft ze genoeg. 

Dit is het paard waar ik zelf op heb leren rijden de afgelopen acht jaar en de laatste jaren hebben ook anderen van haar ervaring gebruik mogen maken om kennis te maken met paardrijden en alles wat erbij komt kijken.  


Pepita is een paard dat niet snel iets laat merken als ze pijn heeft, bang is, iets niet fijn vindt. Dat maakt haar een enorm betrouwbaar paard om mee te leren rijden. Toch is ze allesbehalve een klassiek manegepaard. Doordat ze ook nog door mij gereden wordt blijft ze gevoelig aan de hulpen en leer je vanaf het begin hoe je hulpen opbouwt, hoe je zacht je hulpen geeft ... 

Hoe kleiner en hoe minder ervaring de ruiter heeft, hoe rustiger ze is. Wat haar dus ook geschikt maakt voor de kleinsten!


Met haar kunnen we aan de slag met grondwerk en rijden, maar op wandeling leeft ze helemaal op!

Démon


Démon was onze grote, vriendelijke reus waar we jammer genoeg veel te vroeg afscheid van hebben moeten nemen. Deze fries van 1m70 heeft enkele kindjes (en hun ouders) geleerd om van paarden te houden en wat paarden voor jou kunnen betekenen.


Hij verdient toch een plekje op deze pagina omdat hij een grote invloed gehad heeft (en nog steeds heeft) op mijn werk met paarden. Door hem ben ik begonnen met clickertraining onder het zadel. Ik ben me meer gaan verdiepen in nog zachtere hulpen geven doordat hij heel onzeker was toen hij bij ons kwam.


Démon was een paard met een gouden karakter die, ondanks zijn grote gestalte iedereen voor zich kon winnen. Zelfs mensen met een grote schrik voor paarden.

Mitch


Mitch is een connemarapony van 8 jaar. Hij is 1m43, maar voelt zich minstens 1m80. Ondanks dat hij al enkele jaren een ruin is, vindt hij zichzelf een hele stoere hengst. Deze stoere hengst is altijd in voor gekke dingen en schrikt van bijna niets. 

Hij heeft de luxe gehad om tot zijn vier jaar in een kudde in de bergen op te groeien. Mitch heeft dus de kans gehad om echt paard te blijven. 


Met hem heb ik van in het begin met de clicker gewerkt, ook al zou hij omschreven kunnen worden als dominant en opdringerig. Toch is hij ondertussen ook geschikt voor meer onervaren mensen om mee aan de slag te gaan. 


Momenteel staat Mitch niet bij mij gestald, dus is les nemen met hem op dit moment niet mogelijk.

Equilis horsetraining 

Shari Van Durme


shari@clickertraining.be


BTW: BE0707.820.777